ANPC precizează că Blue Air (companie românească) a anulat, în perioada 30.04.2021 – 30.04.2022, 11.289 de zboruri, pentru care erau făcute 178.405 rezervări, în valoare totală de aproximativ 66,5 milioane de euro, de către consumatorii din 20 de state membre ale Uniunii Europene. ANPC a primit 924 de reclamații cu privire la activitatea Blue Air.

Pe lângă amendă, Protecția Consumatorilor interzice companiei să mai pună la dispoziția călătorilor, pe piață, “oferte de zbor pentru care operatorul economic nu dispune de dotările/mijloacele/resursele necesare efectuării acestora” și să restituie contravaloarea serviciilor anulate în termen de cel mult 10 zile. 

Odată cu aplicarea acestei amenzi contravenționale, echipa de control a propus, iar președintele ANPC, prin ordin, a dispus ca sancțiune complementară, (…) încetarea contractului și restituirea contravalorii serviciilor anulate și a compensațiilor aferente în termen de maximum 10 de zile, cu respectarea opțiunii consumatorilor și cu raportare la toate rezervările anulate și pentru care operatorul economic nu a procedat la restituirea corespunzătoare a sumelor datorate, inclusiv compensații, în urma anulării zborurilor survenite ulterior datei de 30.04.2022”, se arată în comunicatul ANPC, care precizează că după cele 10 zile, va avea loc un nou control.

Instituția a mai alertat Comisia Europeană și instituțiile pentru protecția consumatorilor din celelalte state membre cu privire la neregulile raportate, solicitând o verificare la nivel european a activității companiei. Inspectorii mai atrag atenția clienților să fie extrem de vigilenți și să evite achiziționarea biletelor de avion de la operatori economici care, în trecut, au anulat foarte multe curse și nu au respectat drepturile consumatorilor”.

Wizz Air și Ryanair sunt, de asemenea, vizate de o anchetă a ANPC, după ce peste 600 de călători au reclamat activitatea companiilor.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday