Vasile Dîncu a confirmat că este vorba despre o dronă MQ 9 Reaper: “Este una dintre cele mai scumpe și performante drone ale SUA. Era o misiune de antrenament. Nu au fost pagube umane. A căzut pe câmp, într-o zonă nelocuită. Americanii vor face primele analize și-i vom sprijini cu orice date au nevoie. Vom primi informații suplimentare și vom ști cu siguranță ce s-a întâmplat, pentru că americanii sunt foarte transparenți când au loc asemenea incidente“, a declarat Ministrul Apărării la Digi24.

Acesta a mai precizat că nu sunt cunoscut cauzele incidentului, dar cel mai probabil este vorba de o eroare umană. Aceste tipuri de drone sunt operate doar de militari americani, a mai adăugat Dîncu. Oficialii MApN mai transmit că drona nu avea armament în momentul în care s-a prăbușit.

Aceste drone au fost dislocate de către Forțele Aeriene americane la Câmpia Turzii în urmă cu doi ani. MApN preciza atunci că dronele MQ-9 Reaper “vor executa misiuni de informații, supraveghere și cercetare în sprijinul operaţiilor NATO”.

Dronele MQ-9 Reaper sunt printre cele mai scumpe și performate dispozitive de acest fel ale SUA. Pot să efectueze misiuni de zbor telecomandate de la distanță, cu o rază de acțiune de aproape două mii de kilometri. Este folosită în special pentru atac la sol și poate transporta până la 1,7 tone de armament.

Sursa Foto: U.S. Air Force

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday