Potrivit surselor Reuters, Forțele Aeriene au îndeplinit cu succes exercițiul cu racheta hipersonică produsă de compania Lockheed Martin. Testul vine pe fondul preocupărilor Pentagonului cu privire la succesele înregistrate de Rusia și China în domeniul acestor tipuri de arme.

Sursele au explicat pentru agenție că ARRW a fost lansată de sub aripa unui bombardier, în largul coastei Californiei. Ele au precizat că a fost primul test în care proiectilul s-a desprins de pe aeronavă.

Rachetele hipersonice zboară în atmosfera superioară a Pământului cu viteze de până la cinci ori mai mare decât cea a sunetului, echivalentul a aproximativ 6,200 de km pe oră. SUA au mai testat cu succes în urmă cu două luni o altă rachetă hipersonică, în aceeași locație.

Statele Unite nu sunt singura țară aflată în cursa pentru dezvoltarea armelor hipersonice, a căror viteză și manevrabilitate le fac dificil de urmărit și interceptat. Rusia a lansat rachete hipersonice asupra unor ținte din Ucraina, în cursul invaziei declanșate pe 24 februarie. Totodată, Statele Unite susțin că China a testat arme hipersonice, în luna octombrie a anului trecut. 

Compania Lockheed Martin obținuse inițial, în noiembrie 2021, un contract pentru dezvoltarea de rachete de interceptare a celor hipersonice, dar a fost eliminată luna trecută din faza a doua a programului, când Pentagonul a atribuit proiectul Raytheon Technologies și Northrop Grumman.

Surse alternative: Reuters, Sky News

*foto cu caracter ilustrativ

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday