Curtea Constituțională a respins sesizarea USR în acest sens și a stabilit că legea este constituțională și poate merge astfel la promulgare. USR a argumentat în momentul depunerii sesizării că Directiva UE interzice diminuarea nivelului de protecție acordat unui avertizor, iar “noua lege exact asta face, scade protecţia oferită persoanelor care vor să sesizeze nereguli”.

“Curtea a statuat că rolul avertizorului de integritate este acela de a dezvălui și a comunica faptele de încălcare a legii realizate în cadrul unei organizații. (…) Legea disciplinează conduita avertizorului de integritate, fără a afecta posibilitatea sa de a divulga public informațiile ce fac obiectul legii și fără a aduce atingere dispozițiilor privind normele de procedură penală referitoare la sesizarea organelor de urmărire penală. (…) Totodată, Curtea a statuat că noua reglementare, stabilind măsuri de protecție, sprijin și reparatorii în beneficiul avertizorului de integritate, consacră un standard adecvat de protecție juridică al acestuia”, argumentează CCR.

Reamintim, în urmă cu două săptămâni, legea a fost adoptată de parlament în condițiile în care România a fost nevoită să transpună în acest sens o directivă a UE încă din 2021. Cu toate acestea, mai multe ONG-uri au atras atenția că în coaliția de guvernare ar fi fost modificat proiectul față de cum fusese elaborat inițial, astfel că forma finală se abate de la liniile Uniunii Europene: Mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate sunt diminuate, sunt încălcate prevederi constituționale și România riscă să intre în procedură de infringement”, au transmis atunci ONG-urile.

De exemplu, explică G4Media, una dintre modificările aduse proiectului prevede că este eliminată raportarea anonimă. De asemenea, conform noii legi, pentru a putea divulga public încălcările legii, avertizorii de integritate trebuie să aștepte 3 luni de la data la care au raportat atât pe canalul intern (în cadrul instituției din care fac parte), cât și pe canalul extern (către alte instituții ale statului sau Agenției Naționale de Integritate).

La începutul lunii, și Laura Codruța Kovesi a anunțat că ia în calcul sesizarea Comisiei Europene pentru condiționarea fondurilor europene de statul de drept în cazul României, pentru modul în care a fost transpusă directiva referitoare la avertizorii de integritate: “Avertizorii de integritate reprezintă o sursă esențială de informații pentru investigații și pentru servicii de urmărire penală. (…) Dacă nu reușiți să îi protejați pe avertizori, limitați detectarea. Dacă nu detectați, nu puteți investiga și urmări penal”. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday