Armata Ucraineană susține că, în ciuda bombardamentelor pe care le efectuează asupra bazelor rusești din orașul Herson, nicio victimă civilă nu a fost înregistrată, datorită preciziei artileriei HIMARS, care are o rază de eroare mai mică de cinci metri. Deocamdată Rusia nu are nicio modalitate de a contracara aceste bombardamente, singura soluție fiind localizarea și atacul aerian asupra acestor sisteme. Mobilitatea foarte mare a sistemelor HIMARS (acronim pentru High Mobility Artillery Rocket System) fac și această sarcină foarte dificilă. Teoretic, Armata Ucraineană are deja opt astfel de lansatoare, alte patru urmând a fi transferate de SUA. Practic, există informații și semnale că deja operează în Ucarina 10 lansatoare HIMARS.

Ultimele informații ale Pentagonului arată că Rusia încearcă să obțină din Iran drone de bombardament. Este posibil ca această tentativă să aibă legătură cu eforturile de a scoate din luptă artileria HIMARS.

Sinteza evenimentelor din ultimele 24 de ore:

  • Pe Frontul de Sud, Armata Ucraineană a efectuat din nou bombardamente asupra unor baze ruse din orașul Herson, forțând mutarea punctelor de descărcare a echipamentului militar cu cel puțin 25 de kilometri mai în adâncime. Totuși, ucrainenii au lovit ieri dun depozit de muniții aflat la 80 de kilometri de linia frontului.
  • Informații, încă neconfirmate, privind avansarea spre Herson, dinspre NV a Armatei Ucrainene.
  • În Donbas, Armata Rusă a desfășurat mai multe atacuri, fără succes, în mai multe puncte. Se concentrează pe Siversk și Bakhmut. Autoritățile ucrainene evaluează că pierderile ruse în Donbas sunt deja foarte mari, mai fiind viabile de luptă aproximativ 40 de grupuri tactice de batalion.

  • Harkov. Insistența rușilor pe recucerirea pozițiilor eliberate de ucraineni în urmă cu două luni sugerează că al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei a rămas între obiectivele de cucerire ale Kremlinului. În ultima zi, Armata Rusă a efectuat bombardamente asupra centrului orașului și a desfășurat atacuri cu elicoptere din trei direcții asupra pozițiilor ucrainene din jurul acestuia.

Sursă alternativă: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday