Reuters explică faptul că guvernele țărilor din UE, investitorii de pe burse și numeroase companii și-au manifestat deja îngrijorarea că războiul din Ucraina ar putea prelungi perioada în care Gazprom a anunțat că va opri exporturile de gaze prin intermediul Nord Stream 1, cel mai mare gazoduct care transportă gazul rusesc în Germania. Conducta de 1.200 km are o capacitate de a transporta 55 de miliarde de metri cubi, adică jumătate din consumul anual de gaz al Germaniei. Cea mai mare cantitate rămâne în Germania, dar o parte este distribuită ulterior către vestul și sudul Europei.

Perioada anuală în care compania rusească efectuează lucrările de întreținere ale Nord Stream 1 începe astăzi, 11 iulie, și este programată să ia sfârșit pe 21 iulie. De obicei, această sistare trece neobservată, dar este resimțită de comercianți și de industria combustibililor fosili. În acest an însă, din cauza războiului și a sancțiunilor impuse Rusiei, statele membre UE se tem că Gazprom ar putea prelungi această perioadă, sau chiar să declare suspendarea pe termen nelimitat a exporturilor. Ministrul Finanțelor din Germania, Robert Habeck, a subliniat că extinderea acestei perioade trebuie luată serios în considerare.

În ultimele luni, gigantul energetic din Rusia a redus deja cantitatea livrată prin Nord Stream 1 în Europa la aproximativ 40% din capacitatea totală a conductei, invocând motive tehnice, în special întârzierea returnării echipamentelor reparate de către compania germană Siemens Energy în Canada. În acest context, chiar și o prelungire a perioadei de efectuare a lucrărilor de întreținere ar putea afecta serios planurile țărilor europene de a reface stocurile pentru iarnă și ar intensifica criza energetică care a forțat deja guvernele să impună măsuri de urgență, dar și care a adus facturi mult mai mari pentru consumatori. 

Există totuși și alte gazoducte de mari capacități către Europa, dar fluxurile au scăzut treptat, mai ales după ce Ucraina a oprit o rută de tranzit de gaze în luna mai, pe fondul “unor interferențe” din partea trupelor militare rusești. În același timp, Rusia a oprit complet livrările de gaze către unele țări europene care au refuzat să plătească în ruble contravaloarea cantității livrate.

Sura: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday