composite

Publicația britanică The Guardian publică sinteza a 124.000 de documente confidențiale conținând în special mesaje între directorii companiei americane Uber, privind expansiunea la nivel global dintre 2013 și 2017.

Ancheta a fost împărtășită și publicată concomitent de BBC, The Washington Post, Le Monde și alte 37 de publicații din întreaga lume.

Sinteza dezvăluirilor:

  • Uber a alocat numai în 2016 90 de milioane de dolari pentru lobby, încercând să-și exercite influența asupra lui Joe Biden (pe atunci vicepreședinte al SUA), Olaf Scholz (atunci primarul Hamburg) și George Osborne (cancelarul coroanei în UK).
  • Emmanuel Macron, care la vremea respectivă era ministru al Economiei a ajutat în secret activitățile de lobby ale Uber în ciuda protestelor masive și violente ale taximetriștilor francezi.
  • Fostul CEO Uber le-ar fi spus directorilor că “violența garantează succesul”, compania exploatând pe cât posibil simpatia publicului datorată atacurilor violente ale taximetriștilor asupra șoferilor Uber.
  • Investigația susține că modelul de expansiune al Uber s-a bazat pe finanțarea cu fonduri de capital de risc (de pe piețele de capital) a subvenționării prețurilor călătoriilor, precum și pentru stimulente acordate șoferilor și pasagerilor cu modele de prețuri care nu ar fi sustenabile. În acest fel, Uber a subminat taximetria clasică și ar fi făcut presiuni asupra guvernelor pentru a rescrie legile taximetriei și pentru a permite un model nou, bazat pe aplicații și care a proliferat de atunci în întreaga lume.

Dezvăluirile integrale pe The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday