După ședința de la nivelul partidului de guvernare, primul-ministru, Ranil Wickremesinghe, a declarat că este dispus să demisioneze pentru a permite formarea unui guvern de coaliție. De asemenea, președintele, Gotabaya Rajapaksa, a declarat, printr-un reprezentant, că va demisiona pe 13 iulie. 

”Pentru a asigura continuarea guvernului, inclusiv siguranța tuturor cetățenilor, accept cea mai bună recomandare a liderilor de partid de astăzi, de a face loc unui guvern cu toate partidele”, a scris premierul pe Twitter.

Dacă atât premierul cât și președintele demisionează, conform constituției din Sri Lanka, președintele parlamentului va deveni președinte interimar pentru maximum 30 de zile. Parlamentul va alege apoi un nou președinte, dintre membrii săi, pentru a duce la sfârșit ultimii doi ani din mandatul actual.

Reamintim, protestatarii din Sri Lanka au intrat ieri în casa premierului, iar mai apoi în cea a președintelui, în cadrul unuia dintre cele mai ample proteste. Oamenii sunt nemulțumiți de modul în președintele a gestionat criza economică și au cerut în repetate rânduri demisia sa. 

Surse: CNN, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday