UPDATE: Reprezentanții Poliției prefecturii Nara au susținut o conferință de presă pe subiectul asasinatului lui Shinzo Abe. Suspectul Tetsuya Yamagami (41 de ani) a recunoscut că l-a împușcat pe fostul premier cu o armă artizanală și a spus că “purta ranchiună unei anume organizații” din care el pretinde că făcea parte Abe.

În urma perchezițiilor la casa asasinului, agenții au descoperit mai multe arme artizanale și explozibili, motiv pentru care au cerut vecinilor să evacueze locuințele până ce zona a fost curățată și securizată. Procurorii încearcă să afle dacă Yamagami a acționat singur sau a avut complici, potrivit declarațiilor citate de BBC.

UPDATE: Presa japoneză, preluată de agențiile internaționale, anunță că fostul prim-ministru Shinzo Abe a decedat. Suspectul, un bărbat de 40 de ani, a fost reținut imediat după incident.

UPDATE: Serviciile de urgență nipone spun că fostul prim-ministru nu are semne vitale. El a fost preluat de un elicopter de la locul atacului. Deocamdată autoritățile medicale nu au declarat nimic.

Aparent, Shinzo Abe a fost împușcat cu o armă artizanală. Imaginile de pe internet arată un dispozitiv relativ rudimentar, cu două țevi legate cu bandă izolatoare.

Image

Știrea inițială:

Martorii spun că două împușcături s-au auzit, iar Shinzo Abe s-a prăbușit instantaneu, la un eveniment electoral din orașul Nara (la sud de Kyoto). Potrivit televiziunii publice NHK, Abe a fost transportat la spital în stop cardiorespirator și părea să sângereze. Aceeași sursă arată că primele informații indică faptul că fostul prim-ministru a fost împușcat din spate cu o carabină, iar un bărbat a fost arestat de poliție.

Abe se afla în orașul Nara pentru a ține un discurs de campanie electorală, înainte de alegerile pentru camera superioară de duminică. Incidentele cu arme de foc sunt rare în Japonia, deținerea acestora fiind strict reglementată.

Cel mai longeviv prim-ministru din istoria Japoniei, Shinzo Abe a condus țara timp de peste opt ani, demisionând din motive de sănătate în 2020. Are acum vârsta de 68 de ani.

Surse alternative: BBC, Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday