Eurostat informează că în luna mai, guvernul polonez a acordat 96.085 de permise de protecție temporară, o formă de ajutor pentru refugiații din afara spațiului UE. Polonia a fost urmată de România (20.435 de cereri) și Bulgaria (19.860 de cereri).

Din aprilie în mai, România (+9.500 de cereri) și Danemarca (+1.000 de cereri) au înregistrat cele mai mari aplicații pentru azil temporar. Totuși, chiar dacă Polonia a avut și în luna mai cele mai mari astfel de solicitări, nivelul este considerabil mai mic (-330 de mii) față de nivelul din aprili. Situație similară și în Bulgaria, ce a avut cu 41 de mii de cereri mai puțin.

Din momentul declanșării războiului și până la finalul lunii mai, peste 1,1 milioane de ucraineni au primit oficial drept de ședere temporară în Polonia, stat urmat de Bulgaria cu peste 111 mii de azilanți, dar și de Slovacia, cu peste 76 de mii de azilanți.

Forma de protecție a fost introdusă de decidenții politici la începutul lunii martie, în contextul afluxului de persoane care fugeau din Ucraina, după ce Rusia și-a început invazia. Pe lângă ucraineni, 825 de nigerieni au primit ajutor în Portugalia și 205 ruși în Polonia, în luna mai.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday