Update: Boris Johnson a susținut o declarație de presă în fața reședinței oficiale a prim-ministrului din Downing Street, în care a confirmat că renunță la funcția de premier și de președinte al Partidului Conservator. Principalele declarații:

  • Este clară dorința Partidului Conservator de a avea un nou lider al partidului și al guvernului. Sunt de acord. Procesul ar trebui să înceapă acum. O să anunț programul săptămâna viitoare. Voi rămâne în funcție până va fi ales acest nou lider.
  • Le spun milioanelor de oameni care ne-au votat: mulțumesc pentru acest mandat. Cea mai mare majoritate conservatoare din ultimii zeci de ani.
  • A fost datoria mea față de voi să continui să fac pentru voi ce am promis în 2019. Sunt mândru de ce am făcut. Ne-am reluat puterea de a face propriile legi în parlament, am trecut peste perioadele de carantină, am avut cea mai rapidă campanie de vaccinare, am coordonat poziția occidentului față de problema Ucrainei.
  • Trebuie să continuăm să evoluăm, să ne dezlănțuim puterea Regatului. Dacă vom continua așa, vom fi cel mai puternic stat din Europa. Știu că vor fi mulți oameni care vor fi dezamăgiți și vreau să știți cât de trist sunt că trebuie să renunț la cel mai tare job din lume.

Știrea inițială: Presa britanică, BBC și Sky, preluată de toate marile agenții internaționale, anunță că Boris Johnson va demisiona astăzi din funcția de lider al Partidului Conservator, dar va rămâne premier până când un nou lider al conservatorilor va fi ales. Presa britanică mai notează că un nou prim-ministru va fi ales în luna octombrie. Unul dintre purtătorii de cuvânt ai Guvernului a precizat că premierul Johnson se va adresa țării cu privire la decizia luată în cursul zilei de astăzi.

Boris Johnson se confrunta cu probleme în partidul pe care îl conducea și cabinetul său, după ce mai mulți oficiali au demisionat. Valul de demisii din cabinetul pe care-l conduce a continuat miercuri seară, cu unii dintre miniștri și membri de rang inferior și-au comunicat deciziile chiar la Downing Street. Circa 50 de membri ai executivului au demisionat în ultimele zile.

BBC a făcut o asemănare între demisia lui Johnson și a doamnei Margaret Thatcher în 1990, amândoi alegând să-și consulte colegii înainte de a lua o hotărâre.

Valul de demisii a fost deschis de către Rishi Sunak (Finanțe) și Sajid Javid (Sănătate), care l-au acuzat pe Johnson că nu mai acționează în interes național și că l-a păstrat pe Chris Pincher în funcția de trezorier, deși este bănuit că a agresat sexual doi bărbați.

Aceste dezvăluiri sunt doar cele mai recente dintr-un șir de scandaluri în care a fost implicat Johnson, care a fost amendat de poliție pentru că a participat la petreceri organizate chiar la sediul guvernului, în perioada carantinelor prin care a trecut Anglia. Luna trecută, a supraviețuit unui vot de cenzură, după ce doar 41% dintre parlamentarii conservatori au votat pentru a-l răsturna.

Surse: BBC, Sky News, Deutsche Welle

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday