Presa britanică notează că mandatul lui Boris Johnson a fost marcat în ultimele zile de cea mai rapidă rată a demisiilor în rândul miniștrilor propriului guvern din 1979. Doar în timpul mandatului conservatoarei Theresa May, anterior celui actual, guvernul britanic, divizat de fenomenul Brexit, a întâmpinat mai multe demisii ale miniștrilor în trei ani de guvernare.

Sky News transmite că Boris Johnson este acum văzut ca premierul al cărui guvern a suferit cele mai multe demisii din istoria politică a Marii Britanii într-o singură zi, cu 16 oficiali guvernamentali părăsindu-și posturile.

Potrivit BBC, situația actuală din Marea Britanie se aseamănă până la un anumit punct cu cea din 1990, când Margaret Thatcher deținea funcția de premier. Totuși, pe măsură ce situația politică de la acea vreme se agrava, Margaret Thatcher a demisionat, la cererea miniștrilor din propriul guvern. 

Presa mai relatează că Boris Johnson folosește aceeași tactică precum cea a lui Margaret Thatcher. Cu o seară înainte de a demisiona, Thatcher s-a întâlnit pe rând cu membrii cabinetului pentru a-i întreba dacă se poate baza în continuare pe sprijinul lor într-un vot de cenzură. Majoritatea miniștrilor i-au spus că timpul ei a expirat. 

Dar Boris Johnson a declarat astăzi că nu are de gând să-și părăsească postul pe care îl ocupă din 24 iulie 2019. Totuși, mai mulți membrii ai cabinetului se aflau miercuri seara la Downing Street, reședința lui Johnson, pentru a-i cere să părăsească funcția.

Surse alternative: Sky News, Reuters, BBC

Sursa Foto: Gorgios / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday