Analiza ISW, care ia în considerare declarațiile lui Nikolai Patrușev, șeful Consiliului de Securitate al Federației Ruse și un apropiat al lui Putin, arată că Moscova păstrează obiective maximaliste, inclusiv schimbarea regimului de la Kiev și “extinderea teritorială mult dincolo de Donbas”. Patrușev a reafirmat exact obiectivele exprimate de Putin la începutul invaziei din 24 februarie, menționând că “operațiunea militară specială” va continua până când Rusia va obliga Ucraina să devină o naţiune neutră, un tampon între Rusia şi NATO. Aceste obiective includ reluarea ofensivei spre Odesa și integrarea litoralului Mării Negre în Federația Rusă, dar și schimbarea puterii politice de la Kiev cu una obedientă față de Kremlin.

Rezumatul operațiunilor militare din ultimele 24 de ore:

  • Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive la nord-vest și la est de Sloviansk, încercând să avanseze pe două direcții, spre Siversk și spre Bakhmut. Pe lângă bombardamentele de artilerie, Siversk a fost atacat și aerian cu avioane Suhoi Su-25.
  • Forțele ucrainene au efectuat un contraatac limitat la sud-vest de orașul Donețk, iar aviația ucraineană a efectuat un atac aerian în care susține că a distrus două depozite de muniții și 20 de piese de echipament militar ale rușilor.
  • Armata Rusă a desfășurat un atac limitat, de hărțuire, la nord de Harkov, dar fără succes.
  • Pe Frontul de Sud, ucrainenii spun că au respins un atac de mici dimensiuni al rușilor la nord de Herson, ceea ce sugerează că Armata Ucraineană a păstrat sau a recapturat pozițiile de la est de râul Inhuleț, care i-ar permite reluarea ofensivei de la nord, spre Herson.

Sursă alternativă: ISW

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday