Adina Vălean, din partea Comisiei Europene, Oleksandr Kubrakov – ministrul ucrainean al Infrastructurii și Adrian Spînu, ministru moldovean al Infrastructurii, au semnat două acorduri pentru facilitatarea curselor de marfă din cele două state către teritoriul blocului comunitar. 

Concret, aceste acorduri vor facilita transportul de mărfuri între UE, Ucraina și Moldova, permițând transportatorilor rutieri de marfă să tranziteze celelalte părți fără permise speciale. Totodată, permisele de conducere și certificatele de competență profesională ucraineane vor fi recunoscute pe teritoriul UE.

De asemenea, comisarul pentru transporturi și ministrul infrastructurii din Ucraina au semnat o înțelegere cu privire la actualizarea rețelei TEN-T. Acesta este un eveniment care reunește politicieni și reprezentanți ai industriei în vederea atingerii obiectivelor din domeniul transportului, dar și al mobilității. Înțelegerea dintre Ucraina și Uniunea Europeană este astfel foarte importantă în ceea ce privește aspectele legate facilitarea tranzitului mărfurilor. 

Înțelegerea subliniază intenția comună de a promova planificarea și dezvoltarea adecvată a unei conectivități de transport sustenabile și eficiente din punctul de vedere al utilizării resurselor între cele două părți”, se mai arată în comunicatul de presă.

În încheiere, doamna Adina Vălean a declarat: Aceste două acorduri reprezintă un alt exemplu al modalităților concrete prin care UE sprijină Ucraina. Liberalizăm parțial transportul rutier în UE pentru transportatorii rutieri de marfă din Ucraina și din Moldova, pentru a menține fluxurile de export și pentru a asigura faptul că Ucraina poate importa mărfurile de care are nevoie”.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday