Hans Kluge, directorul biroului pentru Europa al OMS, a declarat: Astăzi, intensific apelul către guverne și societatea civilă de a-și spori eforturile în săptămânile și lunile următoare, pentru a preveni instalarea variolei maimuței într-o zonă geografică în creștere. Măsurile urgente și coordonate sunt imperative dacă vrem să schimbăm direcția în cursa cu răspândirea acestei boli”.

Potrivit șefului biroului european al Organizației, 90% din cazurile confirmate la nivel mondial începând cu jumătatea lunii mai sunt în Europa, cu raportări provenite din 31 de țări.

Kluge a adăugat că 99% din cazuri au fost identificate la bărbați, majoritatea care au avut parteneri sexuali tot bărbați, însă unele cazuri au fost confirmate și în interiorul familiilor. În România, autoritățile au depistat 11 persoane infectate, toate bărbați cu vârste cuprinse între 24 și 42 de ani. 

La recenta reuniune a ONU care a avut loc săptămâna trecută, experții au considerat că variola maimuței (monkeypox) nu reprezintă o urgență de sănătate la nivel global. Cele mai răspândite simptome ale bolii sunt: erupții cutanate, febră, oboseală, dureri musculare, vărsături și frisoane. Însă specialiștii sunt de părere că femeile însărcinate sau copiii ar putea fi mai vulnerabili în fața formelor mai severe.

Surse alternative: DW, Comunicatul OMS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday