Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a emis miercuri un comunicat de presă prin care a transmis că a pierdut din nou conexiunea cu sistemele sale de supraveghere care monitorizează materialul nuclear de la centrala Zaporojie, pentru a doua oară luna aceasta. Conexiunea a fost pierdută și sâmbătă “din cauza unei întreruperi a sistemelor de comunicații ale unității”.

Organismul ONU și-a exprimat din nou îngrijorarea cu privire la starea centralei, precizând că nu a putut efectua o inspecție încă de dinainte de actualul conflict militar din Ucraina. Forțele ruse au preluat controlul asupra centralei în urmă cu aproape patru luni, dar este operată în continuare de personal ucrainean.

La începutul acestei luni, AIEA și operatorul ucrainean al uzinei au lucrat împreună pentru a restabili transmiterea de la distanță a datelor, după o întrerupere tehnică de aproape două săptămâni. Centrala, deținută în prezent de Rusia, este cea mai mare din Europa, cu șase reactoare.

Surse: AIEA, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday