Jens Stoltenberg a afirmat, în contextul summitului de la Madrid, că noul concept strategic al Alianței va reflecta noua realitate globală, astfel încât Rusia să fie numită drept o amenințare la adresa NATO. “Trebuie să ne actualizăm poziția. China va fi și ea menționată în conceptul pe care îl vom adopta. China nu este un adversar, dar trebuie să luăm în considerare provocările acesteia la adresa valorilor și intereselor noastre. Trebuie să luăm în considerare consecințele asupra securității, când vedem China că investește în arme moderne cu rază lungă de acțiune”, a adăugat acesta.

Astfel, Stoltenberg a adăugat că aliații vor discuta despre posibilitatea de a plasa și mai multe echipamente prepoziționate pe Flancul Estic, fiind “cea mai mare consolidare a apărării colective după Războiul Rece”.

Secretarul general al NATO atrage atenția asupra necesității “de a fi atenți” și la amenințarea nucleară. Oficialul a spus că se așteaptă la decizii importante și în ceea ce privește terorismul și provocările cu care se confruntă Alianța pe Flancul Sudic. Referitor la faptul că Turcia a decis să accepte aderarea Finlandei și Suediei, afirmă că cele două țări au luat deja măsuri pentru a-și întări legislația privind “terorismul” și vor lucra îndeaproape cu Turcia în acest sens: “Vom lua o decizie astăzi de a invita Suedia și Finlanda să devină membre. Este o decizie fără precedent care s-a luat atât de repede. După această invitație vom avea nevoie de ratificare din partea statelor membre”. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday