Sursa Foto: Al Jazeera

Forțele armate ale Sudanului au tras cu artilerie grea de luni dimineață până marți după-amiază, în timpul ciocnirilor din regiunea al-Fashaga, la granița de est cu Etiopia, cea mai recentă dispută din cadrul conflictului de lungă durată asupra graniței lor comune. 

Sudanul a reușit să captureze Jabal Kala al-Laban, o zonă din apropierea graniței contestate, în urma unui tir de artilerie și a unui atac aerian, potrivit unei surse militare sudaneze care a cerut anonimatul, deoarece nu era autorizată să vorbească cu presa.

Cu o zi înainte, Etiopia a negat acuzația Sudanului conform căreia armata sa a capturat și executat șapte soldați sudanezi și un civil, dând vina pe o miliție locală pentru crime. Surse guvernamentale sudaneze au declarat că Sudanul a depus o plângere oficială la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite cu privire la crime.

Doi locuitori au spus că armata sudaneză a preluat controlul asupra Jabal Kala al-Laban și a distrus o bază militară din regiune. Nu era clar dacă baza aparținea armatei etiopiene sau unei miliții aliate. Potrivit unui înalt oficial de securitate din regiunea Amhara, nu au fost înregistrate victime.

Disputa pentru regiunea al-Fashqa, care se află în granițele internaționale ale Sudanului, dar care a fost ținută sub control de fermierii etiopieni timp de decenii, a escaladat în ultimii ani odată cu conflictul diplomatic cu privire la construcția de către Etiopia a unui baraj hidroenergetic.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday