Volodimir Zelenski, la conferința de presă comună cu Maia Sandu: Ucraina și Republica Moldova ar trebui să aibă un răspuns coordonat la amenințările din partea Rusiei. A reiterat că va asista Moldova în reglementarea situației din Transnistria.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mers luni în Ucraina, pentru prima dată de la invazia Rusiei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut omologului său un răspuns coordonat la amenințările Rusiei, în urma întâlnirii de la Kiev.

Țările noastre au amenințări cu o rădăcină comună, creată de agresiunea Rusiei și de politica acesteia. Dacă amenințările au rădăcini comune, ar trebui să avem un răspuns coordonat”, a afirmat Zelenski la conferința de presă comună.

Zelenski a reiterat, de asemenea, că “Ucraina rămâne un garant” în reglementarea situației din regiunea separatistă Transnistria și “va ajuta în mod activ Moldova în continuare“.

Maia Sandu a vizitat orașele Borodeanka, Bucea și Irpin, care au fost devastate de ruși în martie. Președintele Republicii Moldova a condamnat “violența fără sens a acestui război și a invaziei” și l-a asigurat pe Zelenski că Ucraina are susținerea Moldovei.

Potrivit Maiei Sandu, Moldova a primit jumătate de milion de refugiați ucraineni de la începutul agresiunii ruse, în condițiile în care Moldova are o populație de 2,6 milioane de locuitori. Într-o postare pe Facebook, președintele Moldovei a scris că: “Vom continua să susținem refugiații ucraineni adăpostiți în Moldova. Vom consolida capacitatea de transport și de tranzit pe teritoriul moldovenesc pentru a organiza coridoare de transport de mărfuri dinspre și înspre Ucraina. Este obligația noastră morală, de vecini și de prieteni să-i ajutăm“.

Sursă: CNN.

Folosim cookies