Casa Albă a precizat că suma va fi strânsă din granturi și fonduri federale, și, totodată, prin mobilizarea investițiilor din sectorul privat, adăugând că băncile multilaterale, instituțiile de finanțare a dezvoltării și fondurile suverane ar putea aloca alte sute de miliarde. 

Președintele Joe Biden va detalia ulterior mai multe proiecte emblematice, inclusiv un proiect de dezvoltare a energiei solare pentru Angola, în valoare de 2 miliarde de dolari, cu sprijinul mai multor instituții și bănci, precum Departamentul de Comerț al SUA și Banca de Export-Import. Celelalte proiecte vor fi abordate pe larg în cadrul unui alte eveniment G7, alături de Marea Britanie, Germania, Japonia, UE și Canada. 

Biden a promis că se va concentra pe proiectele care ajută la combaterea schimbărilor climatice, îmbunătățirea sănătății globale, dezvoltarea infrastructurii digitale. Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe contul de Twitter că România va beneficia de 14 milioane de dolari de la SUA pentru noua etapă a programului de reactoare modulare.

Salut anunțul președintelui Biden privind cooperarea energetică dintre România și Statele Unite, cu peste 14 milioane de dolari alocați noii etape a programului de reactoare modulare din România. Asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic dintre SUA și România”, a transmis Klaus Iohannis.

Planul SUA face parte din cadrul unei inițiative G7 de a contracara proiectul Belt and Road al Chinei pentru infrastructura globală, lansat în 2013, în valoare de mai multe mii de miliarde. Reuters notează că, din ce în ce mai îngrijorați de China, liderii G7 au prezentat pentru prima dată planurile pentru acest proiect anul trecut, dar lansat acum sub denumirea de “Parteneriat pentru infrastructură și investiții globale”.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday