Update 2: Inspectoratul pentru Reglementare Nucleară a transmis, conform Reuters, că bombardamentele rușilor au avariat un centru de cercetare nucleară din orașul Harkov, nord-estul Ucrainei.

Precizează că au fost avariate clădiri și infrastructura facilității, dar zona în care se află combustibilul nuclear nu a fost atinsă, iar nivel radiațiilor este în limite normale.

“Probabilitatea unor noi avarii, care pot afecta direct starea siguranței nucleare și nivelul radiațiilor, rămâne ridicată din cauza bombardamentelor Armatei Rusiei care continuă“, se arată în comunicatul Inspectoratului.

Informația nu a putut fi verificată din alte surse.

Update 1: Guvernatorul regiunii Jîtomîr, din nordul Ucrainei, anunță că un militar a murit după ce aproximativ 30 de rachete au lovit infrastructura militară, adăugând că 10 rachete au fost interceptate și distruse.

Într-un mesaj postat pe rețeaua Telegram și citat de Reuters, guvernatorul regiunii ucrainene Liov a declarat și el că patru rachete au lovit baza militară Iavoriv, aflată la 20 de km de granița cu Polonia (harta). Oficialul susține că acestea au fost lansate din Marea Neagră și precizează că alte două rachete au fost interceptate și distruse. Patru persoane au fost rănite.

Aceeași bază militară a mai fost atacată și în martie, iar atunci, 35 de persoane au murit și 130 au fost rănite.

În regiunea Cernihov, conform autorităților, orașul Desna a fost supus unor “tiruri masive” de rachete sâmbătă dimineața. Nu au fost victime, dar guvernatorul a adăugat că “au existat pagube la nivelul infrastructurii”. Primele date ar indica faptul că aceste rachete au fost lansate dinspre Belarus, susține Armata Ucraineană.

Informațiile nu pot fi confirmate, momentan, din surse independente, iar Moscova nu a oferit un răspuns oficial cu privire la afirmațiile autorităților ucrainene.

Știrea inițială: 

Război în Ucraina. După patru luni de la începerea invaziei, rușii au reușit să cucerească complet orașul Severodonețk din Luhansk. Armata Ucraineană a primit ordin de retragere și se repoziționează în Lisiceansk.

ISW consideră că Lisiceansk va fi chiar mai greu de cucerit, pentru că este pe o poziție mai înaltă, iar pierderile rușilor sunt mari, după cele trei luni și jumătate de când atacă Severodonețk. Aflat la câțiva kilometri la SV, peste râul Siverski, Lisiceansk este comparabil cu acesta ca mărime, dar cei aproape 100 de mii de locuitori au fost evacuați în urmă cu mai bine de o lună. Armata Rusă pare conștientă de dificultatea de a cuceri orașul și forțează încercuirea acestuia pe la SV și NV. Deja a tăiat principalul drum de aprovizionare, iar apărătorii ucraineni mai au un coridor îngust, de doar 15 kilometri, pe care pot comunica terestru cu restul țării.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Oficialii ucraineni au anunțat că forțele ucrainene duc ultimele lupte din zona industrială Severodonețk înainte de a se retrage din oraș. Probabil este vorba de un număr limitat de militari, majoritatea armatei de acolo fiind deja retrasă.
  • Ucrainenii au doborât un avion de atac la sol Suhoi Su-25, în Donbas.
  • Forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive la vest de Izium și la nord de Sloviansk, dar fără succes.
  • ISW consideră că Armata Rusă va acorda prioritate încercuirii trupelor ucrainene în Lisiceansk și tăierii liniei de comunicație rpmasă, pe la nord-vest de oraș, înainte de a relua o operațiune ofensivă la scară largă spre Sloviansk.
  • Forțele ucrainene continuă să lanseze operațiuni contraofensive la nord de orașul Herson, pe Frontul de Sud și au intensificat activitatea de sabotaj în spatele liniilor ruse.

Sursă alternativă: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday