Analiștii financiari atrag atenția că riscurile ca SUA și statele din UE să intre în recesiune au crescut brusc, după ce Banca Centrală Americană (FED) și alte bănci centrale au majorat dobânzile de referință pentru a stăpâni inflația, iar țările europene au fost nevoite să-și caute noi surse de aprovizionare cu gaze. Pentru a fi declarată intrarea în recesiune, este nevoie de cel puțin două trimestre consecutive de scădere economică.

“Balanța s-a înclinat în favoarea unei contracții economice în cele două regiuni, anul viitor. Ceea ce reprezenta înainte un risc în creștere este acum scenariul de bază”, este de părere Holger Schmieding, economist-șef al Berenberg Bank cu sediul central în Hamburg.

Riscul ca economia americană să intre în recesiune în acest an este de 30%, potrivit Goldman Sachs, procent dublu față de perioada dinaintea deciziei FED. Riscul ca acest scenariu să se producă în următorii doi ani este de 48%.

“Riscurile de recesiune din SUA sunt incomod de mari și în creștere. Le-aș pune la 40% în următoarele 12 luni. Pentru a evita recesiunea, economia globală are nevoie de puțin noroc și de diminuarea rapidă a consecințelor provocate de pandemie și de război. Este nevoie și de politici din partea FED și alte bănci centrale”, spune și Mark Zandi, economist-șef al Moody’s Analytics. Acesta consideră că UE este și mai vulnerabilă.

Peter Hooper, economist al Deutsche Bank și fost oficial al FED, a avertizat că imaginea inflației pe termen scurt “nu arată bine”, astfel că băncile centrale ar putea fi nevoite să crească și mai drastic dobânzile de referință. 

Neil Shearing, economist-șef al Capital Economics, a declarat că riscurile de recesiune sunt cele mai mari în Europa, unde costul de trai s-a majorat puternic și este dublat de posibile probleme la aprovizionarea cu gaze. De altfel, Agenția Internațională a Energiei a transmis Uniunii Europene că trebuie să fie pregătită pentru scenariul în care Rusia întrerupe complet fluxurile de gaze, în iarna care urmează. 

Martin Wolburg, economist senior al Generali, a explicat și el: “Dacă Rusia ar reduce complet aprovizionarea cu gaze către UE, o recesiune în Zona Euro ar deveni noul caz de bază, economia germană fiind afectată în mod deosebit”.

Doar Katharina Utermöhl, de la Allianz, a fost cea optimistă dintre specialiștii consultați de Financial Times: “Revenirea puternică a sectoarelor afectate de pandemie, cum ar fi transporturile și HoReCa, ar trebui să mențină economia Zonei Euro pe linia de plutire în lunile de vară”.

Liderii celor mai dezvoltate șapte economii se vor reuni în acest weekend pentru a discuta despre situația economiei globale, iar Volodimir Zelenski va fi prezent prin videoconferință luni, când va fi discutată criza provocată de Rusia.

Sursa: Financial Times

Foto:  Waingro | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday