Liderii UE au votat azi în favoarea acordării statutului de candidat la blocul comunitar pentru Ucraina și Republica Moldova. Procesul va dura probabil ani de zile, fiind necesare ample reforme pentru a se conforma standardelor europene.

Într-o postare pe Twitter, Charles Michel, Președintele Consiliului European, a anunțat că, la summitul Consiliului European de azi, s-a decis oficial ca Ucraina și Moldova să primească statutul de țări candidate la UE.

La scurt timp, și Ursula von der Leyen a postat felicitări pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski și pentru președinta Republicii Moldova, Maia Sandu: “Astăzi este o zi bună pentru Europa. Aceste țări fac parte din familia noastră europeană. Și decizia istorică de astăzi a liderilor confirmă acest lucru“.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, după reuniunea Consiliului, că: “Este un moment istoric, în care Consiliul a aprobat perspectiva europeană pentru Moldova, Ucraina și Georgia. Pentru Ucraina și Moldova a aprobat statul de candidat. Este un mare pas care s-a făcut astăzi. Cunoașteți istoria acestui demers, cu primele discuții avute doar cu câteva luni de zile. Iată că azi Consiliul a aprobat propunerile Comisiei așa cum au fost ele formulate. Prin acest pas, putem spune că s-a schimbat paradigma lărgirii Uniunii Europene. Cred că Ucraina, Moldova și Georgia au primit un nou impuls și sunt convins că lumea se va pune serios pe treabă pentru a demara procedurile pentru următorul pas. Îi felicit și le doresc ca acest drum să fie unul rapid, bun, și încununat de succes“.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday