Agenția Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii, a transmis azi într-un comunicat de presă că 14 state membre ale blocului comunitar au desfășurat o acțiune comună pentru a identifica traficanții de persoane care caută victime ucrainene în mediul online.

Astfel, Europol monitorizează rețelele criminale care pregătesc refugiații ucraineni pentru exploatarea sexuală și prin muncă, prin intermediul site-urilor web și al platformelor de socializare. Într-o singură zi, din 125 de platforme online verificate, 42 au fost suspectate că au legături cu traficanții de persoane. Nouă suspecți de trafic de persoane au fost identificați, alături de nouă victime.

Investigațiile online se concentrează pe postările prin care se oferă ajutor refugiaților pentru transport, cazare și muncă. Au fost monitorizate site-uri de întâlniri și site-uri de recrutare, precum și platforme care oferă servicii sexuale. Țările care se învecinează cu Ucraina s-au concentrat pe recrutarea, transportul și cazarea refugiaților, în timp ce altele le oferă locuințe și locuri de muncă.

Femeile ucrainene sunt vizate în mod special de oferte capcană. Agenția a descoperit un număr semnificativ de astfel de joburi, dintre care unele sunt descrise drept “ședințe foto”, și îndeamnă la vigilență, deoarece cele mai multe sunt de fapt încercări de a atrage victimele prin oferte pentru un “viitor luminos”, în spatele căruia se ascunde de fapt exploatarea sexuală.

Sursă: Europol.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday