Cele cinci state alcătuiesc formatul BRICS, numit așa după inițialele fiecărui stat. Liderii lor participă la un summit în format online, în același timp în care liderii europeni iau parte la summitul Consiliului European.

”Numai pe baza unei cooperări oneste și reciproc avantajoase, putem căuta căi de ieșire din această situație de criză care s-a format în economia globală, din cauza acțiunilor prost concepute și egoiste ale anumitor state. Un rol de conducere al țărilor BRICS este azi mai necesar ca niciodată pentru a avea un sistem mondial cu adevărat multipolar”, a declarat Vladimir Putin în cadrul reuniunii BRICS, făcând referire și la sancțiunile impuse de statele occidentale după invadarea Ucrainei. 

Tot despre sancțiuni a vorbit și liderul chinez Xi Jinping, care a adăugat: “Trebuie să abandonăm mentalitatea Războiului Rece și să ne opunem sancțiunilor unilaterale, dar și abuzului de sancțiuni. Întâlnirea noastră de astăzi vine într-un moment crucial de alegere pentru viitorul umanității: ca țări în curs de dezvoltare și țările BRICS să își asume responsabilitatea.”

De asemenea, liderul rus a afirmat că țările din BRICS pot conta pe sprijinul multor națiuni din Asia, Africa și America Latină, care se străduiesc să urmeze o așa-numită “politică independentă”. Putin a ținut să sublinieze că în primele trei luni ale anului, comerțul Rusiei cu BRICS a crescut cu 38% față de primele trei luni din 2021, până la 45 de miliarde de dolari.

Surse alternative: Reuters, TASS, CNBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday