Premierul Nicolae Ciucă a susținut o declarație de presă în care a detaliat mecanismul de compensare a prețului la carburanți. Astfel, compensarea va fi introdusă pentru o perioadă de trei luni și prevede că tariful la pompă va scădea cu 50 de bani pe litru. Valoarea pachetului de sprijin este de două miliarde de lei. Prim-ministrul nu a precizat și când va intra în vigoare noua măsură. 

În paralel, în ședința de guvern de astăzi, Executivul a decis să-i ofere lui David Popovici suma de un milion de lei din fondul de rezervă, pentru medaliile de aur obținute la Campionatul Mondial de Natație. 

Principalele declarații:

  • Pentru ca cetățenii români și firmele să plătească mai puțin, am identificat o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă.
  • Este o măsură care a fost de asemenea adoptată și de alte țări. Implică atât responsabilitatea guvernului cât și responsabilitatea companiilor din industria petrolieră.
  • Jumătate din această reducere va fi decontată de stat. Mecanismul prin care să asigurăm stabilitatea prețurilor de combustibil va fi aplicat pe o perioadă de 3 luni. Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal.
  • Valoarea pachetului de compensare va fi de 2 miliarde de lei, jumătate vor fi asigurați de la bugetul de stat. Această măsură este parte a pachetului de protejare a cetățenilor și a firmelor și urmărește diminuarea efectelor creșterii inflației. 
  • Desigur, la finalul acestei perioade vom analiza dacă va fi necesar un set nou de măsuri. Doresc să fac mențiunea că avem la îndemână un instrument civil, ordonanța de combatere a speculei.
  • Guvernul va păstra cifra de 7% din PIB pentru investiții. Vom intensifica eforturile pentru a absorbi banii asigurați prin fondurile europene atât prin cadrul multianual financiar, cât și prin PNRR.
  • Tot astăzi, în cadrul ședinței, am luat decizia de a recunoaște performanța lui David Popovici și am decis ca fiind vorba despre o performanță excepțională să avem o recunoaștere pe măsură. Am hotărât să îi fie alocat din fondul de rezervă a guvernului o sumă de un milion de lei.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday