Putem scădea astfel prețul combustibilului și putem oferi familiilor un moment de respiro. Înțeleg pe deplin că o scutire temporară nu va rezolva problema, dar va oferi familiilor un mic spațiu, în timp ce noi continuăm să lucrăm pentru a reduce prețurile pe termen lung”, a transmis Joe Biden într-un comunicat emis de Casa Albă. De asemenea, președintele american a îndemnat statele americane să suspende temporar taxele de nivel local pe combustibil, care sunt de obicei mai mari decât cele federale. 

Biden susține că aceste măsuri ar putea reduce prețul combustibilului cu aproximativ un dolar pe galon (20%). Cu toate acestea, CNN consideră că Congress-ul american este reținut în a aproba o astfel de scădere a taxelor federale. Taxa federală actuală este de aproximativ 18 cenți pe galon de benzină și 24 de cenți pe galon de motorină (aproximativ 5% din prețul final). Chiar dacă reducerile generate de suspendarea acestor taxe ar fi transferate direct consumatorilor – ceea ce nu este garantat – impactul la un plin de combustibil ar fi de doar câțiva dolari. 

Reuters notează că președintele Biden și consilierii acestuia dezbat această problemă de luni de zile, pe fondul presiunilor în creștere asupra guvernului SUA de a acționa cât mai rapid pentru a reduce prețurile record la benzină și motorină, care, la rândul lor, afectează nivelul din sondaje al președintelui și amenință șansele democraților de a-și păstra puterea în Congres și după alegerile parțiale din noiembrie.

Parlamentarii ambelor părți și-au exprimat reținerea față de suspendarea taxei federale, iar unii democrați, inclusiv președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, s-au declarat îngrijorați de un potențial efect limitat asupra prețurilor la pompă, luând în considerare posibilitatea că unele companii petroliere ar putea “băga în buzunar” o mare parte din reducerea de taxe. 

Surse alternative: CNN, Reuters 

Foto: Palinchak | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday