Potrivit ministerului japonez al Apărării, cinci nave de război rusești și un distrugător au fost observate când treceau prin strâmtoarea Tsushima, care desparte Japonia de Coreea de Sud. Navele se află în apropierea insulelor japoneze de o săptămână, de la Hokkaido, în nord, până la Okinawa, în sud, potrivit autorităților nipone.

Între timp, alte două nave de război chineze și o navă de aprovizionare au fost observate marți în Insulele Izu, la aproximativ 500 de kilometri în sudul capitalei Tokyo. Una dintre aceste nave părea să fie Lhasa, un distrugător cu rachete ghidate de tip 55, a doua cea mai puternică navă a Beijingului.

Ministerul Apărării din Japonia a precizat că urmărește manevrele navelor aflate în apropierea insulelor sale și precizează că situația este tensionată, dar, momentan, nu există indicii că grupurile navale ruse și chineze își coordonează acțiunile, așa cum au făcut-o în octombrie anul trecut, când un total de zece nave de război rusești și chineze au participat împreună la exerciții în jurul arhipelagului nipon.

De asemenea, în timpul summitului desfășurat la Tokyo în luna mai, la care au participat liderii SUA, Australiei și Indiei, forțele aeriene chineze și ruse au efectuat patrule aeriene strategice comune peste Marea Japoniei, Marea Chinei de Est și vestul Oceanul Pacific, în ceea ce Ministerul chinez al Apărării a numit parte a unui “plan de cooperare militară”. Atunci, Joe Biden a declarat că SUA vor interveni militar dacă China încearcă să anexeze Taiwanul cu forța, afirmație nuanțată ulterior de Casa Albă.

După ce a invadat Ucraina, Moscova s-a arătat deranjată de sprijinul acordat de Tokyo Kievului, dar și de impunerea sancțiunilor în linie cu deciziile UE și SUA, inclusiv expulzarea diplomaților ruși.

Specialiștii sunt de părere că Rusia dorește să-și folosească puterea militară pentru a intimida Japonia, în speranța că o va descuraja să impună și alte sancțiuni, dar o alianță între Rusia și China este un coșmar strategic al Japoniei.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday