În studiul publicat azi, Microsoft avertizează că grupurile ruse de hacking au intensificat spionajul cibernetic asupra aliaților Ucrainei și s-au infiltrat cu succes în aproape 30% din rețelele atacate. Au furat date într-un sfert din cazuri.

Potrivit companiei, invazia rusă în Ucraina se bazează în parte pe o strategie cibernetică care include cel puțin trei eforturi distincte și uneori coordonate: atacuri cibernetice distructive în interiorul Ucrainei, penetrarea în rețea și spionajul în afara Ucrainei, precum și operațiuni de influență cibernetică care vizează oameni din întreaga lume.

Ceea ce vedem din perspectiva noastră la Microsoft Threat Intelligence Center sunt, literalmente, 24 de trilioane de semnale pe zi [de hacking]. Este un set formidabil, intens, chiar feroce de atacuri”, a declarat președintele companiei, Brad Smith.

Raportul ilustrează amploarea și întinderea globală a campaniei ruse desfășurate pentru a încerca să descurajeze aliații Ucrainei de a-i oferi ajutor sau de a le perturba operațiunile. Volumul tentativelor de hack-uri este, de asemenea, semnificativ mai mare decât cel raportat anterior.

Ucraina a fost, de asemenea, vizată la scară largă. Microsoft a găsit dovezi că armata rusă a condus atacuri cibernetice împotriva a 48 de agenții guvernamentale ucrainene și a altor organizații, deși Kievul a reușit să le respingă pe majoritatea.

Simultan cu actele de hacking, Rusia desfășoară și ample campanii de dezinformare, concentrate pe publicul intern pentru a ajuta la menținerea sprijinului pentru război. Dezinformarea vizează, de asemenea, ceea ce Microsoft a descris drept “țări neprietenoase”, prin încercarea de a da vina pe națiunile occidentale pentru penuria globală de alimente.

Surse alternative: Politico, Microsoft

Sursa foto: Microsoft

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday