Reprezentanții Azomureș au explicat că din cauza scumpirii gazelor și a ieftinirii îngrășămintelor vor opri temporar producția de amoniac (produs intermediar obținut din gaz, utilizat pentru fabricarea îngrășămintelor) întrucât “nu mai este sustenabilă din punct de vedere economic”. Instalația va fi oprită propriu-zis de mâine, iar Azomureș precizează va continua producția până când stocul de amoniac existent va fi epuizat. 

“Piața europeană a gazelor naturale a înregistrat o creștere bruscă a prețului. În ultimele zile prețurile au urcat de la 80 Euro Mwh la 125 – 130 Euro Mwh. Explozia unui terminal de export gaz lichefiat (LNG) în Statele Unite, probleme pe lanțul de transport al gazelor și operațiuni masive de stocare a gazelor pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023 au determinat din nou o creștere a prețului. În paralel, prețurile la îngrășăminte au scăzut din cauza sezonului agricol, principalele activități acum fiind cele de recoltare a culturilor”, se arată în comunicatul companiei. 

Azomureș precizează că personalul își va continua activitatea conform programului normal de lucru acolo unde este nevoie, iar în acest moment “nu se ia în calcul șomajul tehnic, dar rămâne o opțiune dacă suspendarea activității se va prelungi”. Azomureș a mai fost închis și în luna decembrie, din cauza scumpirii gazelor și a energiei, fiind redeschis în aprilie.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday