Ministrul de Externe Luigi Di Maio și-a anunțat demisia din partid, după ce l-a acuzat pe Giuseppe Conte că nu susține eforturile guvernului de sprijinire a Ucrainei și că slăbește poziția Italiei în cadrul Uniunii Europene. Giuseppe Conte a condus guvernul italian între iunie 2018 și februarie 2021, când a fost înlocuit de Mario Draghi, iar luna august 2021 a devenit președintele M5S. 

În contextul deciziei guvernanților de a aproba transferul de armament către Ucraina, au început să apară informații că Giuseppe Conte le va cere miniștrilor săi să-și dea demisia din executiv, pentru ca partidul să nu mai scadă în sondaje. 

Acesta a fost principalul argument al lui Luigi Di Maio pentru demisie. Acesta nu a precizat câți parlamentari se vor alătura grupului pe care-l va înființa, dar a subliniat că în urma acestei rupturi, grupul 5 Stele nu va mai fi cel mai mare din legislativ: “Decizia a fost una grea, pe care nu mi-am imaginat vreodată că va trebui să o iau. (…)  Trebuie să alegem de care parte a istoriei vom fi, cu Ucraina atacată sau cu agresorul Rusia. Cea mai mare forță politică are datoria de a sprijini guvernul fără ambiguitate”.

În paralel, Matteo Salvini, liderul formațiunii populiste Liga (aflată și ea la guvernare) atrage atenția că demisia lui Luigi Di Maio reprezintă un motiv de îngrijorare, deoarece la Ministerul de Externe ar putea ajunge “o persoană care nu ar reprezenta și interesele Ligii, iar acest lucru ar fi problematic”.

Reuters amintește că Mișcarea 5 Stele a obținut o treime din voturi la alegerile parlamentare din 2018, iar acum, cu un an înaintea următorului scrutin, nu mai au nici jumătate din acest procent în sondaje.

Surse alternative: Reuters, Politico

Folosim cookies