Anunțul a fost făcut de ministrul francez de Externe, Clement Beaune, la sfârșitul întâlnirii cu ceilalți miniștrii de Externe ai statelor membre UE. 

Am ajuns la un consens total privind avansarea acestor inițiative și, în special, în cazul Ucrainei, posibilitatea de a confirma statutul de candidat pentru aderarea la UE cât mai curând posibil, a declarat ministrul francez.

Potrivit Reuters, procesul este susținut de toate cele 27 de țări membre UE, iar recomandarea Comisiei Europene va fi cel mai probabil aprobată în cadrul Consiliului European, care se va reuni la Bruxelles în 23-24 iunie.

“Lucrăm pentru a atinge punctul în care să-i putem transmite președintelui Vladimir Putin că Ucraina aparține Europei și că vom apăra din acel moment și valorile pe care Ucraina le apără, a declarat ministerul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, anterior ședinței. 

De asemenea, Reuters notează că și Republica Moldova va primi cel mai probabil statutul de candidat pentru aderarea la UE. Georgia însă trebuie să depășească blocajul politic din țară.

Ucraina a solicitat aderarea la UE la câteva zile după invazia lansată de Rusia, dar speră să obțină acest statut încă din 2014. 

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday