Într-un comunicat de presă semnat ”Conducerea UBB”, Universitatea din Cluj-Napoca critică deciziile luate în perioada recentă de către decidenții politici care au un impact negativ asupra mediului academic.

În urmă cu două săptămâni, Curtea Constituțională a decis că titlul de doctor poate fi retras de Ministerul Educației numai dacă ”nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”. Cu referire la această hotărâre, instituția de învățământ a comentat: ”În loc ca retragerea titlului de doctor în cazul unui doctorat plagiat să fie făcută în mod natural și după bune practici academice internaționale de instituția care l-a acordat, iar apoi cei nemulțumiți să se poată adresa instanței, Curtea a stabilit că retragerea se poate face doar de către instanță (sigur, dacă o mai sesizează cineva), complicând astfel procesul și schimbând esența etică a unui astfel de demers”.

Reprezentanții UBB dau asigurări că instituțiile superioare de învățământ încă au la dispoziție mecanisme de sancționare a abaterilor de la etică, în baza autonomiei universitare: ”Se poate merge în cazuri grave până la desfacerea disciplinară a contractului de muncă, alături de sancționarea persoanelor și unităților academice care girează abateri de la etica academică. În plus, aceste mecanisme pot fi prinse în mecanismele mai generale de transparentizare și admitere în sistemul academic”.

Conducerea universității clujene transmite că va amplifica aceste mecanisme, ”nu doar ca protecție față de încercările mediului politic de a le minimiza, ci în acord cu evoluția standardelor internaționale din aria academică din care facem parte”. Adaugă că autorităților că pot găsi în UBB un consultant pentru soluții în zona eticii, însă cere protejarea autonomiei și libertății academice.

Sursa foto: Facebook Universitatea Babeș-Bolyai

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday