Marea Neagră. Bombardarea platformelor petroliere rusești de către Armata Ucraineană, la circa 150 km sud de Odesa, este confirmată de satelitul FIRM al NASA. Nu este clar în acest moment dacă acțiunea a fost una de retaliere față de bombardarea de către Armata Rusă a infrastructurii civile ucrainene, sau dacă cele două platforme (inițial ucrainene, confiscate în 2014 de Rusia) jucau și un rol militar de supraveghere marină.

Există informații că Armata Ucraineană a lovit (din nou) și Insula Șerpilor în noapte de duminică spre luni, iar ieri rușii au lovit cu rachete de croazieră regiunea Odesa, inclusiv un punct aflat în Deltă, chiar pe Brațul Chilia (granița cu România). Este posibil să fi vizat bateriile ucrainene de rachete care loviseră anterior Insula Șerpilor.

De asemenea, pe rețelele de socializare circulă fotografii cu docurile goale ale navelor ruse din Crimeea și se speculează intens pe marginea faptului că au plecat în larg și cele de asalt amfibiu. Potrivit Statului Major Ucrainean, în Marea Neagră mai sunt acum două nave purtătoare de rachete, trei submarine, care pot de asemenea să lanseze rachete de croazieră, și cel puțin două nave de asalt amfibiu, capabile să transporte blindate.

Donbas. Adjunctul ministrului Apărării din Ucraina a declarat că săptămâna care urmează este decisivă pentru asaltul trupelor ruse asupra orașului Severodonețk, din care ucrainenii mai dețin însă doar zona industrială Azot. Există raportări că rușii au reușit să traverseze râul Siverski la Toșkivka, dar zona încă este puternic contestată. Indiferent că Vladimir Putin le-a dat sau nu generalilor săi un nou termen de ocupare a regiunii Luhansk (din care dețin deja 95%, termenul anterior fiind 1 iunie) este cert faptul că Armata Rusă concentrează și mai multe forțe pentru spargerea apărării ucrainene la sud de Lisiceansk și pe autostrada Bakhmut-Lisiceansk.

Deocamdată încercuirea celor două orașe din Luhansk nu este completă, iar dacă Armata Ucraineană și-a propus doar întârzierea rușilor și provocarea unor pierderi cât mai mari, acest lucru pare a fi reușit (probabil cu costuri mari și pentru ucraineni). Ofensiva dinspre Izium este blocată, iar rușii sunt încă departe de a controla mai mult de jumătate din regiunea administrativă Donețk, care formează, împreună cu Luhansk, Donbasul istoric.

Frontul de Sud. Rușii se pregătesc de acțiuni defesive nu numai spre Herson, dar și dinspre Zaporijie spre Melitopol. Aceste acțiuni confirmă indirect unele informații care arătau că forțele ucrainene de la Zaporijie au trecut în poziție ofensivă.

Sursă alternativă: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday