Ministerul chinez al Apărării susține că testul a fost de natură defensivă “și nu vizează nicio țară”, precizând că ar fi avut loc în interiorul granițelor Chinei. CNN explică faptul că astfel de teste au loc o dată la câțiva ani, iar cel efectuat duminică noaptea este al șaselea pe care Beijingul a confirmat că l-a efectuat din 2010 până în prezent. Ultimul test de interceptare a rachetelor balistice a avut loc în februarie 2021.

Exercițiul care a avut loc ieri vine pe fondul tensiunilor în creştere în regiune, inclusiv după ce Coreea de Nord a testat numeroase rachete în ultimele luni, inclusiv balistice cu rază scurtă de acțiune dar și un “nou tip” de rachetă balistică intercontinentală (ICBM). Chiar dacă activitatea Coreei de Nord este îngrijorătoare pentru comunitatea internațională, nu reprezintă un risc direct pentru China. Mai degrabă, notează CNN, Beijingul ar fi îngrijorat de activitatea SUA, care la începutul lunii mai a desfășurat rachete balistice cu rază medie de acțiune în regiunea Asia Pacific, China spunând că au un ”impact negativ grav asupra controlului internațional al armelor”.

În 2016, Coreea de Sud a declanșat un conflict diplomatic cu China când a anunțat că va implementa sistemul de apărare THAAD împotriva rachetelor balistice, construit de SUA. THAAD este folosit de armata americană pentru a proteja inclusiv unitățile din Guam şi Hawaii.

Surse: CNN, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday