Importurile de petrol rusesc, inclusiv prin conducta Pacific-Siberia de Est, au totalizat aproape 8,42 milioane de tone, potrivit datelor raportate de China. În contextul sancțiunilor impuse de Occident și al reținerii companiilor vestice de a mai cumpăra petrol rusesc, China ajunge astfel să importe aproape 2 milioane de barili pe zi din Rusia. Acesta era nivelul importurilor făcute de țările UE înainte de război.

Potrivit The Guardian, companiile chineze au profitat de situație și au obținut reduceri semnificative de preț la țițeiul rusesc, de până la 30%. Acest lucru a ajutat Rusia să încaseze aproximativ 20 de miliarde de dolari din exporturile mondiale de petrol în luna mai. Deși exportă acum o cantitate mai mică de țiței decât anul trecut, Rusia are încasări mai mari cu aproximativ 5 miliarde de dolari pe lună, datorită creșterii prețurilor cu peste 60% în ultimele 12 luni.

Deși la început războiului Beijingul a evitat orice comentariu referitor la agresiunea rusă în Ucraina, ulterior a criticat sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, pe care le-a calificat drept “terorism financiar” și “armament economic”, protestând și împotriva livrărilor occidentale de armament către Kiev.

Sursă alternativă: The Guardian

Foto: Discovercore | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday