În contextul propunerilor de a acorda statut de țară candidat la UE pentru Ucraina și Moldova, prim-ministrul german spune că Uniunea Europeană va trebui să se pregătească pentru o extindere importantă și atrage atenția asupra necesității de a se discuta și cu Albania și Macedonia de Nord. Cele două state din Balcanii de Vest îndeplinesc toate cerințele pentru a se începe negocierile de aderare. Scholz propune ca deciziile importante să nu mai fie luate în unanimitate. 

“Pentru a face acest lucru, UE trebuie să-și modernizeze structurile și procesele decizionale. Nu va fi întotdeauna posibil să decidem totul în unanimitate, așa cum facem astăzi”. 

Problema deciziilor unanime a născut vii dispute în interiorul Uniunii, o singură țară putând bloca pentru mai mult timp o politică a UE, așa cum s-a întâmplat cu Ungaria, care a amânat săptămâni în șir al șaselea pachet de sancțiuni pentru Rusia. Pe de altă parte, deciziile luate cu majoritate pot diviza Uniunea și readuce pe masă planul unei Europe cu mai multe viteze, idee avansată de Franța și Germania în urmă cu câțiva ani.

Sursa: Zeit

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday