ISW consideră că Armata Rusă se confruntă cu probleme legate de moralul și disciplina trupelor sale din Ucraina. Serviciile secrete ucrainene au dat publicității ceea ce pare a fi interceptarea unor convorbiri telefonice în care soldații ruși se plâng de faptul că sunt carne de tun și că unitățile lor rămân fără oameni. Ei vorbesc despre dertarea în masă a unor ofițeri și a grupelor acestora, deoarece, spun ei, în Rusia nici nu există o evidență a celor trimiși în Ucraina.

Rezumatul evenimentelor din ultimele 24 de ore:

  • Forțele ruse au cucerit o așezare de la SE de Severodonețk, dar înaintarea rămâne lentă. Ucrainenii susțin că Armata Rusă concentrează și mai multe forțe, dar pierderile sunt uriașe.
  • La SV de Severodonețk, rușii au bombardat liniile de aprovizionare ucrainene, dar ofensiva dinspre Bakhmut stagnează. Un avion de atac la sol Suhoi Su-25 a fost doborât în zonă, cel mai probabil cu un lansator de rachete de umăr.
  • La Harkov, rușii încearcă să împingă forțele ucrainene în afara razei de artilerie de unde lovesc liniile de cale ferată folosite de Armata Rusă pentru aprovizionarea trupelor concentrate la Izium. Acestea sunt hărțuite oricum dinspre NV de contraofensiva ucraineană. O stație de gaze a sărit ieri în aer în orășelul respectiv. Aparent a fost lovită tot de un bombardament rusesc.
  • Forțele ruse nu au întreprins nicio acțiune confirmată de-a lungul Axei de Sud, dar au bombardat Nikolaev, oraș în care președintele Zelenski a mers ieri să îi decoreze pe militarii ucraineni. Ulterior, Zelenski a mers și la Odesa.
  • Comandamentul ucrainean susține că navele ruse din Marea Neagră s-au retras la o distanță mai mare de țărm, cel mai probabil pentru o regrupare.

Sursă alternativă: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday