Într-o singură săptămână, indicele Dow Jones, ale celor mai importante companii industriale americane a scăzut cu 4,79%, în timp ce companiile de pe Nasdaq (inclusiv cele tehnologice) au pierdut peste cinci procente. Este a treia săptămână consecutivă de scădere pentru companiile americane, Nasdaq ajungând chiar la nivelul prăbușirii din martie 2020. De la vârful din ianuarie, acestea au pierdut deja peste 20%, ceea ce indică intrarea pe o scădere de durată.

FED și-a majorat săptămâna aceasta dobânda cheie cu 0,75%, cea mai mare creștere din ultimele decenii, în vederea stăpânirii inflației. Strategii similare au fost aplicate și de Banca Angliei și de Banca Națională a Elveției. În aceste condiții acțiunile americane au înregistrat cea mai mare scădere săptămânală din ultimii doi ani, investitorii pregătindu-se pentru o posibilă recesiune. Creșterea dobânzilor poate reduce inflația, dar scumpirea banilor este corelată cu o profitabilitate mai mică a investițiilor de portofoliu.

Vineri, președintele FED, Jerome Powell, a arătat clar că prioritatea băncii centrale este acum de a readuce inflației până la ținta stabilită de 2%, față de 8% cât este în prezent.

Sursa: Reuters 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday