Indicii bursieri americani au încheiat ziua de joi în scădere, în condițiile în care temerile de recesiune au crescut la nivel mondial, odată cu îngrijorarea că băncile centrale ar putea fi nevoite să ia măsuri similare cu cea a Fed, care a majorat dobânda de referință cu cel mai mare pas de după 1994 (+0,75%) în încercarea de a ține sub control inflația. 

Indicele Dow Jones a închis în scădere cu -2,4% și a coborât sub 30 de mii de puncte pentru prima dată din ianuarie 2021. În paralel, indicele Nasdaq a pierdut -4,1%, iar S&P 500, -3,2%. De altfel, pentru acesta din urmă a fost a șasea scădere în ultimele șapte ședințe de tranzacționare.

Joi, majorările dobânzilor de referință în Elveția și Marea Britanie au reaprins temerile că încercările băncilor centrale de a reduce inflația ar putea duce la o creștere economică semnificativ mai lentă la nivel mondial sau la recesiune, explică Reuters. Analiștii au fost luați prin surprindere de decizia Elveției de a majora dobânda, fiind prima creștere din ultimii 15 ani. Oficialii băncii centrale elvețiene au declarat că este o măsură ce are ca scop protejarea francului de inflație.

“Nu a durat mult pentru ca Wall Street să-și piardă entuziasmul după decizia Fed, deoarece și alte bănci centrale importante devin mai agresive în lupta împotriva inflației”, explică investitorii americani.

Surse: Reuters, Barrons

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday