Anul trecut, Comisia Europeană a prezentat o viziune pentru 2030 care urmărește să transforme regiunea, planul vizând dezvoltarea competențelor digitale de bază în rândul a 80% din populație, introducerea rețelei 5G și a serviciilor publice complet online în toate statele membre și utilizarea de către 75% dintre companiile din UE a serviciilor cloud.

Cu toate acestea, potrivit raportului companiei de consultanță Public First, realizat la cererea Amazon Web Services (AWS), în ritmul actual de progres, va dura până în 2040 pentru ca toate țintele să fie atinse, dacă guvernele nu se vor concentra pe reducerea decalajului competențelor digitale la nivelul populației.

UE este pe cale să deblocheze o valoare economică de 1,3 mii de miliarde de euro până în 2030, dar dacă progresul va fi accelerat, până la sfârșitul acestui deceniu ar putea fi generate până la 1,5 mii de miliarde de euro în beneficii suplimentare, mai arată raportul.

Cel mai mare obstacol de care am auzit de la clienții noștri și ceea ce se menționează în acest raport este lipsa competențelor digitale, a declarat Tanuja Randery, director la AWS, pentru Reuters. Deoarece tranziția companiilor către servicii cloud este de așteptat să devină un mare motor de creștere a productivității, multe firme precum AWS au oferit instruire gratuită angajaților pentru a dobândi abilități cloud sau persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă pentru a intra în domeniul tehnologiei.

Totuși, raportul a precizat că doar 61% din populația UE se estimează că va avea competențe digitale de bază până în 2030, sub ținta de 80%. Printre factorii care ar putea accelera progresul către obiectivele UE, raportul a sugerat o creștere a utilizării serviciilor cloud, introducerea inteligenței artificiale în întreprinderile din UE și mai multă finanțare guvernamentală pentru cercetare și dezvoltare.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday