Prefectul județului Neamț, Adrian Niță, a declarat la postul de televiziune Digi 24 că în acest moment este în desfășurare o anchetă pentru a fi identificate toate proiectele la care lucrează firma ce a reabilitat și podul prăbușit săptămâna trecută între localităţile Sagna şi Luţca. Oficialul a spus și că podul de la Girov, tot în Neamț, va fi cel mai probabil închis circulației pentru a preveni un incident similar.

Principalele declarații: 

Î: Aveți cumva informații despre alte poduri unde s-ar putea întâmpla din nou o astfel de tragedie?

R: Asta vrem să identificăm cu exactitate, ca să nu panicăm populația.

Î: Suspiciuni aveți sau sunt locuri asupra cărora vă uitați cu atenție?

R: Da, mai sunt obiective asupra cărora planează suspiciunea de a fi cu probleme. Probabil, dacă nu vor fi închise, va fi restricționat tonajul. Și podul de la Girov intră în discuție, acesta va fi probabil și închis. (…) În ultimii ani au fost modernizați peste 450 km de drumuri și peste 50 de poduri în Neamț.

Î: Această firmă care a reabilitat podu prăbușit are și alte lucrări în desfășurare în Neamț? Opriți acele lucrări?

R: Din informațiile mele, da, au lucrări. Nu, nu putem opri lucrările. Aici trebuie identificată cauza, ca să vedem de ce s-a prăbușit podul, apoi să căutăm vinovații.

Î: Aveți un orizont de timp? Locuitorii au alte alternative? Podul prăbușit va fi ridicat din nou?

R: Consiliul Județean a modernizat un drum, vorbim de o rută ocolitoare care ocolește doar 2 km. Ar fi momentan o variantă circulabilă pentru cei din zonă. În acest moment, nimeni nu are voie să intervină în zona dărâmăturilor până la finalizarea cercetărilor.

Î: Există posibile riscuri pe astfel de poduri? Vă îngrijorați?

R: O să fac o declarație care nu e menită să sperie. Suntem în situația în care s-a investit în infrastructură, dar sunt multe poduri care și-au atins durata de viață și ar trebui reconstruite de la zero în toată țara, pentru că altfel vom mai auzi de astfel de incidente.

Reamintim, săptămâna trecută, un pod rutier peste râul Siret s-a prăbușit în județul Neamț, între localităţile Sagna şi Luţca. În momentul prăbușirii, un camion și o autoutilitară erau pe acesta. Un bărbat a fost rănit. Podul fusese reabilitat de curând, la finalul lui 2021.

Foto: Inquam Photos

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday