Taras Vysotskiy, adjunctul ministrului ucrainean al Agriculturii, a declarat că statul a pierdut  de la începutul războiului un sfert din suprafața arabilă, în special în sud și est unde se dau luptele cu Armata Rusă. Cu toate acestea, el a dat asigurări că țara nu se va confrunta cu riscuri în ceea ce privește alimentația, întrucât fermierii s-au pregătit dinainte de război pentru recoltare: În februarie, importasem deja 70% din îngrășămintele necesare, 60% din produsele de combatere a bolilor culturilor și aproximativ o treime din combustibilul necesar”.

Oficialul a mai adăugat că invazia a dus și la scăderea consumului național întrucât milioane de persoane au fugit din calea războiului. Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) și Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) estimează în acest context că peste șapte milioane de persoane au fost strămutate în Ucraina, iar 7,3 milioane au fugit din țară.

Cu toate acestea, ONU a avertizat că războiul poate provoca insecuritatea alimentară și chiar foamete în masă, din cauza blocării porturilor de la Marea Neagră. La începutul lunii președintele Volodimir Zelenski a declarat că aproximativ 25-30 de milioane de tone de cereale sunt blocate în aceste porturi, iar până în toamnă estimează că va fi vorba despre 70-75 de milioane de tone. 

Ucraina era înainte de începutul războiului al patrulea cel mai mare furnizor de porumb din lume. De asemenea, alături de Rusia, Ucraina asigura 30% din necesarul global de grâu.

Sursa: Barrons

Sursa foto: Dreamstime/Dejan Ljamić

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday