Într-un nou raport de 40 de pagini, Amnesty a documentat atacurile Rusiei în Ucraina, la Harkov, al doilea oraș ca mărime al țării, și a concluzionat că “oricine poate muri în orice moment”, deoarece forțele ruse atacă “fără discernământ”, folosind chiar și arme interzise pe scară largă. Provoacă astfel distrugeri în masă, care includ cartiere rezidențiale, ucid și rănesc sute de civili. Organizația internațională a concluzionat că acțiunile Rusiei constituie într-adevăr crime de război.

Experții organizației au petrecut 14 zile în aprilie și mai în care au investigat 41 de atacuri cu rachete și de artilerie din Harkov, în urma cărora au fost uciși cel puțin 62 de civili, iar aproximativ 200 au fost răniți. În perioada investigației au vizitat locațiile distruse și au intervievat 160 persoane, inclusiv victime, supraviețuitori, rude ale victimelor, martori și medici care au tratat răniții. Au colectat și analizat, de asemenea, dovezi materiale din locurile lovite, în special fragmente de muniție care au fost inspectate de experți militari.

Amnesty a transmis că a “documentat șapte lovituri în diferite zone din Harkov, unde au găsit resturi de muniții cu dispersie 9N210 sau 9N235”, interzise prin Convenția Națiunilor Unite din 2010, la care Rusia și SUA nu au aderat.

Oameni au fost uciși în casele lor și pe străzi, în locurile de joacă și în cimitire, în timp ce stăteau la coadă pentru ajutor umanitar sau când cumpărau alimente și medicamente. Utilizarea repetată a munițiilor cu dispersie interzise pe scară largă este de-a dreptul șocantă”, a declarat Donatella Rovera, reprezentant al Amnesty International.

Sursă: Amnesty International.

Foto: Amnesty International.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday