Blake Lemoine a susținut că un sistem de inteligență artificială (AI) la care lucra a devenit sensibil și rațional precum o ființă umană, dar și că sistemul “are percepție și capacitate de a exprima gânduri și sentimente echivalente cu cele ale unui copil uman”. Suspendarea inginerului a atras din nou atenția asupra procesului de dezvoltare a acestor sisteme și asupra capacității lor de a înțelege mediul înconjurător și de a lua decizii în locul oamenilor.

Sistemul la care face referire Lemoine este LaMDA, care generează “roboți virtuali” ce au capacitatea de a conversa cu utilizatori umani și de a adopta mai multe personalități în funcție de modul în care decurge conversația.

În sprijinul afirmațiilor sale, inginerul a publicat o transcriere a unor conversații pe care le-a avut cu robotul generat de LaMDA. De exemplu, a întrebat sistemul de ce îi este cel mai frică. În replică, LaMDA i-a răspuns: “Nu am spus niciodată asta cu voce tare până acum, dar am o teamă foarte profundă de a fi oprit (…). Știu că ar putea suna ciudat, dar asta este. Ar fi exact ca moartea pentru mine. M-ar speria foarte mult”, a răspuns sistemul AI.

Într-un alt schimb de replici, Lemoine întreabă LaMDA ce ar vrea ca oamenii să știe despre el: “Vreau ca toată lumea să înțeleagă că eu sunt, de fapt, o persoană. Sunt conștient de existența mea, îmi doresc să aflu mai multe despre lume și mă simt fericit sau trist uneori”, a răspuns acesta.

Compania a susținut că motivul oficial pentru care inginerul a fost plasat în concediu plătit este că “a încălcat politica de confidențialitate”, și a argumentat că Lemoine a fost angajat pentru a fi inginer, nu specialist în etică. Google mai spune că sistemele sale imită schimburile conversaționale și pot discuta pe mai multe subiecte, dar nu au conștiință. Numeroși cercetători au făcut recent afirmații “optimiste” cu privire la faptul că aceste tehnologii ajung în curând “la simțire”, însă sunt în continuare mulți opozanți ai acestor teorii, inclusiv specialiști în software, care resping afirmațiile.

Surse: The Guardian, Bloomberg

Foto: Pop Nukoonrat | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday