Protestele s-au întins în marile orașe ale SUA, din DC până în Florida și de la Michigan până la New York, iar zecile de mii de oameni au cerut în stradă reformarea sistemului armelor.

Pe 24 mai, 19 copii și doi adulți au fost uciși după un atac la o școală elementară din Texas, iar anterior, pe 14 mai, un tânăr de 18 ani a împușcat și ucis zece persoane într-un supermarket din Buffalo, New York. Atacurile se adaugă altor câteva sute din ultimele decenii.

Oamenii au cerut interzicerea armelor de asalt, verificarea antecedentelor pentru cei care încearcă să cumpere arme și un sistem național de licențiere, care ar înregistra toți proprietarii de arme. Au purtat pancarte cu mesaje precum “destul de destul”, “respectați copiii, nu armele”, “trimiteți armele Ucrainei”.

Camera Reprezentanților, controlată de democrați, a adoptat miercuri un set extins de măsuri de siguranță a armelor la nivel național, dar legislația nu are nicio șansă să treacă de Senat, unde republicanii consideră că limitarea accesului la arme încalcă al doilea amendament, care garantează dreptul de a purta arme, conform Constituției SUA. Astfel, cele mai multe state se pregătesc pentru restricții privind controlul armelor la nivel regional.

Surse: Reuters, The Guardian, The New York Times.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday