Tone de petrol s-au scurs și au alimentat incendiul, potrivit guvernatorului regional Serghei Gaidai. Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente. Săptămâna trecută, rușii au distrus un depozit de acid azotic după un atac aerian asupra orașului Severodonețk, și un nor roșiatic s-a ridicat deasupra orașului iar locuitorii au fost sfătuiți să se adăpostească.

Gaidai a mai afirmat că luptele dintre armata ucraineană și cea rusă continuă fără încetare în micul oraș din regiunea Lugansk, care a devenit punctul central al avansului Rusiei în estul Ucrainei. Încercarea forțelor ruse de a cuceri Severodonețk a devenit una dintre cele mai sângeroase bătălii de la invazia din 24 februarie, iar victoria nu poate fi susținută de niciuna dintre părți, după săptămâni de lupte care au distrus orașul.

În prezent, forțele ruse controlează cea mai mare parte a orașului, dar Ucraina controlează uzina chimică Azot, unde se adăpostesc sute de civili. Gaidai a negat informațiile potrivit cărora uzina este încercuită de ruși.

Ucraina a făcut apel la livrări mai rapide de arme grele din Occident pentru a schimba cursul războiului, pe măsură ce superioritatea (de 10 la 1) în materie de artilerie a Rusiei începe să-și spună cuvântul.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în vizită la Kiev, i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că avizul executivului UE cu privire la cererea Ucrainei de a adera la UE va fi gata până la sfârșitul săptămânii viitoare.

Surse: Reuters, The Guardian, BBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday