ISW arată că ucrainenii cer urgent aliaților occidentali sisteme de artilerie mai avansate pe măsură ce superioritatea (de 10 la 1) în materie de artilerie a Rusiei începe să-și spună cuvântul. Pe de altă parte, un grup de soldați ruși, ajunși în captivitate la ucraineni, au declarat că au fost recrutați ca agenți de pază pentru firme private și au ajuns pe front. Deși aceste informații încă nu sunt confirmate, ele sugerează faptul că Federația Rusă a găsit o modalitate mascată de mobilizare, pe de o parte, dar, pe de altă parte, explică parțial și moralul și dorința de luptă scăzute ale trupelor rusești.

Frontul de Est. În ultimele 24 de ore, luptele în interiorul și în jurul orașului Severodonețk au continuat. Rușii au avansat pe la sud de Severodonețk și au cucerit două localități aflate la 5 Km de Lisiceansk, dar pe malul estic al râului Siverski. Traversarea acestuia rămâne o provocare pentru forțele ruse.

Mai la sud, lângă Donețk, Aviația Rusă a efectuat multiple lovituri aeriene cu aparate Suhoi Su-25 și elicoptere de atac K-52 și Mi-8. Aceste atacuri ar putea fi corelate cu pregătirile rușilor de asalt asupra Sloviansk, sugerând o eventuală reluare a tentativei de a închide astfel tot Donbasul, pe linia Izium-Sloviansk-Donețk.

Frontul de Sud. Pe direcția Herson nu au fost raportate lupte în ultimele 24 de ore, iar Statul Major Ucrainean spune că rușii își întăresc apărarea în trei eșaloane, pentru a rezista cât mai mult unei ofensive ucrainene. Totuși, aceasta întârzie să se producă, poate în așteptarea unor sisteme de armament mai sofisticate din occident. Primarul din Melitopol a declarat la postul ucrainean Telekanal că Armata Ucraineană îi împinge treptat pe ruși dinspre Zaporijie, dar avansul a fost “de 5-7 kilometri, în ultimele săptămâni”.

Sursă alternativă: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday