Frontul de Sud. Potrivit agenției oficiale Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, aeronavele sale au lansat o serie de lovituri asupra punctelor fortificate ale Armatei Ruse din cinci localități aflate în regiunea Herson. Pe lângă echipamente militare și depozite de muniții, ar fi lovit și un pod de pontoane, construit probabil peste râul Inhuleț. Comandamentul nu specifică acest ultim detaliu, dar în ultimele două zile rușii au încercat o contraofensivă, după ce ucrainenii au trecut râul, cucerind mai multe localități din Herson.

Frontul de Est. În raportul său de joi seara, Statul Major Ucrainean spune că rușii nu au mai efectuat ieri operațiuni terestre spre Sloviansk, iar ISW consideră că avansarea Armatei Ruse în această direcție este oricum marginală, în condițiile în care râul Siverski este o barieră greu de trecut, atât dinspre Liman spre Sloviansk, cât și la sud de Severodonețk, în zona Toșkivka.

Totuși, forțele ruse au continuat atacurile terestre, aeriene și de artilerie la est de Bakhmut și este posibil să fi înregistrat unele progrese în această direcție.

Deși orașul Severodonețk este în continuare disputat, iar rușii nu reușesc astfel să închidă cucerirea integrală a regiunii Luhansk, ocuparea zonei rezidențiale este confirmată acum atât de surse ucrainene cât și ruse, iar luptele se dau mai mult în zona industrială Azot. Situația pare a se apropia treptat de cea de la Mariupol/Azovstal, dar, pentru că Armata Rusă nu reușește încercuirea orașului și tăierea liniilor de comunicații, cucerirea Severodonețk-Lisiceansk, așa cum a cerut Vladimir Putin, poate fi o sarcină foarte costisitoare pentru forțele ruse.

Sursă alternativă: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday