SUA. Administrația Biden va desemna Canionul (submarin) Hudson drept sanctuar național, acordându-i astfel statutul de zonă protejată.

 

Anunțul administrației Biden a fost făcut miercuri, de Ziua Mondială a Oceanelor, zi în care, de obicei, liderii mondiali își iau angajamente de a proteja zonele de lângă țărmurile națiunii lor. Decizia lui Biden, notează The Washington Post, reflectă efortul amplu al autorităților americane de a proteja habitatul critic, amenințat de dezvoltare și încălzirea globală, prin conservarea a 30% din pământul și apele națiunii până în 2030.

Situat la aproximativ 160 de kilometri de coasta orașului New York, Canionul Hudson este unul dintre cele mai mari canioane subacvatice din lume. Retragerea ghețarilor din epoca glaciară a sculptat peisajul fascinant de pe fundul mării, devenit apoi sanctuar pentru sute de specii.

Canionul Hudson are o lățime de aproximativ 11 kilometri și mai mult de trei kilometri adâncime în unele locuri, rivalizând la scară cu Marele Canion terestru din Arizona. Biologul William Beebe a explorat Canionul Hudson în premieră în 1925, într-o batisferă, primul submersibil cu echipaj. 

Începând cu anul 2000, oamenii de știință au lucrat la cartografierea fundului canionului, la documentarea speciilor care trăiesc pe pantele sale abrupte și la investigarea scurgerilor de gaz metan din adâncurile oceanului. Explorările lor au scos la iveală un ecosistem ce abundă în viețuitoare, printre care se numără peste 200 de specii de pești, cașaloți, delfini cu bot gros și broaște țestoase de mare aflate în pericol de extincție. De-a lungul pereților săi abrupți, aflorimente stâncoase și bolovani găzduiesc anemone, bureți și colonii de corali cu creștere lentă, dintre care se crede că unii au peste o mie de ani.

Dar în canion se găsesc și epave sau cabluri de comunicații de adâncime care conectează Coasta de Est de restul lumii. Apele sale sunt tranzitate de nave container masive, nave de observare a balenelor și vapoare de pescuit comercial. Până în anii 1990, când regiunea și-a schimbat practicile de deversare, canionul a suferit din cauza expunerii la fluxurile de canalizare și toxine din New York și nordul New Jersey-ului. Exploratorii canionului au documentat coralii acoperiți cu plastic și alte resturi.

Autoritățile americane vor emite un ordin de eliminare treptată a vânzării de produse din plastic de unică folosință în parcuri naționale, refugii pentru animale sălbatice și alte terenuri publice până în 2032. Unele parcuri naționale au interzis vânzarea sticlelor de apă din plastic încă 2011 pentru a reduce poluarea, dar în ciuda dovezilor că interdicția funcționa, administrația Trump a eliminat-o.

Potrivit presei de peste ocean, guvernul actual al SUA plănuiește elaborarea unui plan de acțiune pentru clima oceanică, cu îndrumări privind dezvoltarea energiei regenerabile, transportul cu emisii zero și alte eforturi legate de ocean pentru a atenua cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Sursă: The NY Times

Folosim cookies